Alois Švehlík (Heinrich von Mattoni) - seriál Já, Mattoni

Alois Švehlík (Heinrich von Mattoni) - Já, Mattoni

Alois Švehlík (Heinrich von Mattoni)

Datum narození: 30.7.1939
Znamení: lev

Charakteritika postavy: Dravý kapitalista šťastné doby, kterou tak tvrdě ukončila první světová válka. Muž plný ohně, vůle i životních paradoxů, který se z dobrých důvodů rozhodl napsat legendu o sobě samém. Bohužel - originál se z rodinných důvodů nezachoval.

Alois Švehlík je český herec a divadelní pedagog. Od poloviny 70. let se začal objevovat v menších filmových a televizních rolích. Zahrál si např. ve válečných snímcích Sokolovo a Osvobození Prahy, ve filmech Dým bramborové natě, Mladý muž a bílá velryba či Koncert na konci léta. Větší roli ztvárnil v dětské sci-fi Odysseus a hvězdy. V 80. letech získal role v seriálech Dobrá voda a Bylo nás šest, ve snímku Smrt krásných srnců byl obsazen do role rozvědčíka.

Výrazné uplatnění nachází v dabingu, daboval populární zahraniční krimiseriály jako Profesionálové, Schimanski nebo Dempsey a Makepeacová, kde namluvil policejního šéfa Spikingse. Jeho hlasem z mnoha filmů promlouvají Jack Nicholson, Charles Bronson, Anthony Hopkins, Robert De Niro nebo Burt Lancaster.

Filmografie

  • 2016 - Já, Mattoni
  • 2016 - Lída Baarová
  • 2014 - České století
  • 2013 - Hořící keř
  • 2012 - Policajti z centra
  • 2011 - Alois Nebel
  • 2010 - Alma
  • 2010 - Cesty domů
  • 2010 - Hlava-ruce-srdce
  • 2009 - Stínu neutečeš
  • 2008 - Divnovlásky
  • 2007 - Operace Silver A
  • 2007 - Trapasy
  • 2007 - Tři životy
  • 2006 - Letiště
  • 2006 - Nadměrné maličkosti: Jubileum
  • 2006 - Naši furianti
  • 2006 - Swingtime
  • ...

Zdroj a foto www.ceskatelevize.cz